ΒΑΡΚΑ

Το είδαν στον ύπνο τους: 766

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η βάρκα ή το πλοίο συμβολίζουν το ταξίδι, ή μια διαδρομή που πραγματοποιείται διασχίζοντας τον κόσμο των ζωντανών ή των πεθαμένων και για το λόγο αυτό ο συμβολισμός του είναι κομμάτι της συμβολογίας των μέσων μεταφοράς, παρόλο που εδώ οι έννοιες είναι πολύ πιο παλιές και βαθιές.

Στον συμβολισμό υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ βάρκας και πλοίου. Η βάρκα έχει μεγαλύτερη σχέση με τον κίνδυνο και το θάνατο, ενώ το πλοίο η τροχιά μας στον κόσμο των ζωντανών.

Η βάρκα δεν είναι μόνο το πιο πρωτόγονο μέσο μεταφοράς και για το λόγο αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, αλλά και η παραδοσιακή της σύνδεση με τον κόσμο των νεκρών και την άλλη ζωή κι έχει την έννοια του λαθους και της τιμωρίας και ακόμα και στα καλύτερα όνειρα, πάντα προειδοποιεί για γεγονότα και καταστάσεις, όπου παράγεται ένα είδος θανάτου και ανάστασης, το τέλος μιας κατάστασης και την αρχή μιας άλλης.

Επίσης, στα όνειρα με βάρκες (όπως και στο αυτοκίνητο), παίρνουμε μέρος άμεσα στην πλοήγηση και στα γεγονότα, δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε, είμαστε αφέντες του πεπρωμένου μας και αν το αντιληφθεί τον οιωνό θα μπορέσει να ξεφύγει τον κίνδυνο ή να καλυτερεύσει την κατάσταση.

Στα όνειρα με πλοία, η αίσθηση του κινδύνου ή της ανασφάλειας (πάντα παρούσα στα όνειρα με βάρκες) σπάνια γίνεται αισθητή, αλλά ούτε εμείς έχουμε τον έλεγχο του πλοίου και έχουμε μεγαλύτερη άνεση κινήσεων μέσα σε αυτό, μια ελευθερία κινήσεων αρκετά επικίνδυνη, αφού το πεπρωμένο δεν εξαρτάται από εμάς.

Επιπλέον, και όπως σε όλα τα μέσα μεταφοράς (βλ. λεωφορείο, αυτοκίνητο, αεροπλάνο), ότι συμβαίνει στο ταξίδι θα μας αποκαλύψει ποιο είναι το μήνυμα του ονείρου. Έτσι, αν το ταξίδι καταλήγει σε ένα ωραίο λιμάνι, σημαίνει ότι τα θέματά μας θα ευοδώσουν. Αν ναυαγήσουμε, έτσι θα ναυαγήσουν και οι ελπίδες μας κι αν υπάρχουν ποινές, θα είναι εμπόδια και δυσκολίες που θα ξεπεράσουμε διαδοχικά.

Υπάρχουν και όνειρα όπου το πλοίο ή η βάρκα όταν πλέει στη θάλασσα το κάνουν κοντά σε γη ή αέρα. Η έννοια είναι ότι έχουμε αποτυχεί να συνεχίσουμε το δρόμο μας και ότι τα μέσα που διαθέτουμε για να καταφέρουμε τους στόχους μας είναι ανεπαρκή ή ακατάλληλα για τις ανάγκες μας.

Σύμφωνα με ορισμένα μέρη της Ελλάδας, τα πλοία θεωρούνται και προστασία από ένα κακό. Ανάλογα με το πόσο συχνά βλέπετε όνειρα με πλοία, μπορείτε να αξιολογήστε ποια ερμηνεία θα κρατήσετε.

Αν ονειρευόμαστε ότι βλέπουμε ένα πολεμικό πλοίο του 16ου αιώνα σημαίνει μακρινά ταξίδια και χωρισμός από τους φίλους μας.

Αν βλέπουμε κακότροπα το πολεμικό αυτό πλοίο να πλέει σε άγριες θάλασσες σημαίνει ότι ξένες δυνάμεις θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας.

totalbeauty  antallaktiki cosmos1  eidafrontneraida moon